"Różnica między szaleńcem a geniuszem sprowadza się do tego, ile każdy z nich zarabia"
John Nash
[ Dodano: 2008-03-20, 16:12 ]
Ludzie domagają się wolności słowa jako rekompensaty za wolność myślenia, której rzadko używają.
Søren Kierkegaard
[ Dodano: 2008-03-29, 09:48 ]
"Pesymiści są potrzebni światu: gdy optymista wynalazł samolot, pesymista skonstruował spadochron." anonim
[ Dodano: 2008-07-18, 15:14 ]
"Przychodzi moment, w którym po utracie złudzeń co do innych, tracimy je co do samych siebie."
"Koncert urodzinowy (pięćdziesiątka) dla Oliviera Messiaena. Stałem za muzykiem, lecz mogłem go widzieć z profilu. Słuchał z nabożnością: jego utwory były prawdziwym wszechświatem - tylko dla niego. Ja słuchałem gdzie indziej; i myślałem sobie, że każdy jest zamknięty we własnym świecie i że to, co robimy, jest niczym dla kogoś innego. Istniejemy tylko dla naszych nieprzyjaciół - i dla tych paru przyjaciół, którzy nas nie lubią."
Ból jest doznaniem, cierpienie - uczuciem. Niepoprawnie jest mówić „doznanie cierpienia”.
"Gdy ktoś mnie zapewnia, że obca jest mu uraza, zawsze mnie kusi, by dać mu w twarz, żeby mu pokazać, iż się myli."
Emil Cioran
Momentami trochę pesymistyczne. Ale samo "aforystyczne mięso".
_________________ "Dobrze jest znać prawdę i śpiewać o niej głośno, ale jeszcze lepiej jest znać prawdę i spiewać o śliwkach" przysłowie chińskie
Marzyć, oznacza pragnąć gwiazdki z nieba. Działać - to wiedzieć której - Lidia Jasińska
Marzenia zwykle się spełniają, ale nie tak i nie wtedy, kiedy tego pragniemy - Maria Dąbrowska
Nieśmiertelne na ziemi mogą być jedynie wiara i marzenia - św. Tomasz z Akwinu
Owoce, o których się marzy, nigdy nie są robaczywe - Aleksander Kumor
_________________ Wierszami odznaczam swoje istnienie
Zapisuję w nich Uczucie, którego nigdy nie zmienię...
............................................................
Aniołem się staję by Kochać Anioła
Z tęsknoty o Kochanie Wołam
Wysłany: 2009-06-11, 20:02
"Wiedza nie jest tym samym co rozumienie. Brak zrozumienia rodzi stan euforii graniczącej nieraz z bałwochwalstwem. Stąd ów powszechny zachwyt nad komputerami" - W. Zonn, "O nauce"
_________________ Angelus Vericarita - La poésie n'est pas un hasard patchwork de mots
En l'absence d'un accord pour un temps
Le manque d'émeutes liées à des lettres
Un écrivain n'est pas le concessionnaire philosophique.
Człowiek wie, że umiera, nie wie gdy się rodzi, nieprawda, że reszta całości jest milczeniem.
/Jan Twardowski/ - PS. Czasem nie zdąży się nawet wiedzieć.
Człowiek zawsze może wstąpić na lepszą drogę - póki żyje.
/Henryk Sienkiewicz/
_________________ Lepiej smucić się i kochać, niż żyć bez miłości w szczęściu. /Selma Lagerlof/
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum